fbpx

9+1 Interview Tips

Ξεκίνησε νέο εξάμηνο και μαζί του νέες ευκαιρίες! Είναι μια περίοδος που ο κόσμος αρχίζει να ψάχνει για δουλειά ή να δείχνει ενδιαφέρον προς κάποια πρακτική. Η διαδικασία της συνέντευξης είναι αναπόφευκτη, ωστόσο είμαστε εμείς εδώ για να σας δώσουμε τα καλύτερα tips για να αυξήσετε τις πιθανότητές σας !

  1. Ψάξε για τον φορέα: το να γνωρίζεις κάποια πράγματα για τον φορέα της αίτησής σου, σε βοηθά στο πώς θα κατευθύνεις τις απαντήσεις σου καθώς και σε ποιά χαρακτηριστικά σου να εστιάσεις.
  2. Κάνε ερωτήσεις: συνδέοντάς το με το παραπάνω, αφου ψάξεις τα βασικά, μπορείς να κάνεις στοχευμένες ερωτήσεις, έτσι ώστε να δείξεις το ενδιαφέρον σου για την θέση αυτή. Πρόσεξε να μην κάνεις άσκοπες ερωτήσεις, αλλά αν χρειάζεται να μάθεις κάποια παραπάνω πληροφορία είναι καλό να ρω΄τησεις. 
  3. Πρώτη εντύπωση: από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να προσέξεις στις συντεύξεις είναι το πώς θα παρουσιαστείς για πρώτη φορα. Οπότε φόρα τα ανάλογα ρούχα για την θέση για την οποία έχεις κάνει αίτηση. Πρόσεξε η εμφάνισή σου να εκφράζει την προσωπικότητά σου.
  4. Να είσαι συνεπής και στην ώρα σου΄: Αυτό πάει αλυσίδα με την πρώτη εντύπωση. Αν είσαι στην ώρα σου (10-15 λεπτά νωρίτερα) δείχνεις ότι α) παίρνεις τη δουλειά στα σοβαρά και β) εκπνέεις έναν αέρα συνέπειας και εμπιστοσύνης.
  5. Προετοιμάσου για βασικές ερωτήσεις: υπάρχουν στάνταρ ερωτήσεις συνεντεύξεων που μπορείς να ρίξεις μια ματιά πριν πας για τη συνέντευξη ώστε να είσαι προετοιμασμέν@.
  6. Να είσαι ειλικρινής: Μην προσπαθείς να εντυπωσιάσεις παρουσιάζοντας τον εαυτό σου ως ειδήμονα σε ποικίλα ζητήματα. Μέσα από τη συνέντευξη, συνήθως, προσπαθούν να την κατανόησή σου και να δουν το κατά πόσο μπορείς να εξελιχθείς μέσα στον ρόλο αυτό.
  7. Να είσαι ετοιμόλογος: κατανόησε την ερώτηση και απάντησε βάσει της δικής σου οπτικής γωνίας, δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσεις εξειδικευμένο λεξιλόγιο. Αρκεί να απαντάς σε αυτό που σου ζητέιται και να αιτιολογείς την απάντησή σου.. 
  8. Έμφαση στα προτερήματα: Προσπάθησε όσο γίνεται να αναφέρεσαι στα δυνατά σημεία σου με αυτοπεποίηθηση -χω΄ρις να γίνεις αλαζόνας-. Μην νιώσεις ντροπή για κάτι που δεν ξέρεις ή δεν έχεις εμπειρία και μην απολογηθείς. Αντίθετα, παραδέξου το και δείξει θέληση για μάθηση και βελτίωση.
  9. Να είσαι συνοπτικ@:  Μην μακρηγορείς! Έχεις περιορισμένο χρόνο και σε αυτόν πρέπει να κάνεις την καλύτερη πιθανή εντύπωση. Γι’ αυτό μην φλυαρείς και πες ό,τι έχεις να πεις δομημένα και σύντομα.
  10.  Positive attitude: τόσο σε όλη τη διάρκεια της συνέντευξης αλλά ακόμη περισσότερο στο τέλος να έχεις θετική ενέργεια και να δείνχεις ενδιαφέρον. Ρώτα για επόμενα βήματα, όπως πότε θα ενημερωθείς για τη διαδικασία, κτλ. Πες ένα «ευχαριστώ» και φύγε ευγενικά.

Ελπίζουμε να σας φανούν τα tips χρήσιμα στο νέο ξεκίνημά σας.. Αν θέλετε να δείτε ακόμα περισσότερα tips σχετικά με την επαγγελματική και προσωπική σας βελτίωση stay tuned στο blog μας. Ή ακόμα μπορείτε να κάνετε ένα βήμα, καθώς η έμπρακτη μάθηση είναι καλύτερη, και να κάνετε αίτηση για πρακτική με το πρόγραμμα Global Talent της AIESEC:

aiesec.gr/intern

Jordan Kolimenos

Jordan Kolimenos

Leave a Reply

Recent Posts

Erasmus Leaders 2023:

Η καριέρα σου από το 0 στο 100 Με αφορμή το Ευρωπαϊκό Έτος Ανάπτυξης Δεξιοτήτων, το Erasmus Leaders από το Erasmus Student Network Greece είναι

Read More »

Follow Us

Γίνε μέλος με 4 απλά βήματα

Άφησε τα στοιχεία σου στην φόρμα εγγραφής

Παρακολούθησε την ενημερωτική συνάντηση
με ένα μέλος της AIESEC

Πέρνα από συνέντευξη

Είσαι μέλος της AIESEC!