Elevator pitch: Φτάσε ψηλά και κλείσε δουλειές

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pocket

ΒΡΙΣΚΕΣΑΙ ΣΕ ΈΝΑΝ ανελκυστήρα μόνος σου. Ξαφνικά, την τελευταία στιγμή, έρχεται και στέκεται δίπλα σου, σαν από μηχανής Θεός, ο ιδανικός εργοδότης, το αφεντικό των ονείρων σου. Εκείνος πατάει το κουμπί του 12ου ορόφου, επομένως έχεις το πολύ 1 λεπτό στη διάθεσή σου να παρουσιάσεις τον εαυτό σου προκειμένου να του κεντρίσεις το ενδιαφέρον.

Αυτό ακριβώς είναι το Elevator Pitch. Το πως να παρουσιάζεις τον εαυτό σου σε έναν εργοδότη (ή και όχι) όσο πιο σύντομα και περιεκτικά γίνεται. Παρακάτω, ακολουθούν ορισμένα βήματα, τα οποία θα σε βοηθήσουν να το επιτύχεις και μάλιστα να κεντρίσεις το ενδιαφέρον και την εύνοια του ατόμου που βρίσκεται απέναντί σου.

Βήμα 1: Σύντομη παρουσίαση του ποιος είσαι:

Ξεκινάς με μία σύντομη αναφορά του εαυτού σου. Πως ονομάζεσαι, την ηλικία σου, την εκπαίδευσή σου (εκπαιδευτικά ιδρύματα, μεταπτυχιακά), τους κλάδους προϋπηρεσίας σου και πιθανά επαγγελματικά επιτεύγματα (βραβεία, διακρίσεις). Εάν δεν υπάρχει κάποια εργασιακή εμπειρία, σκέψου κάποια ενδιαφέροντα/προσόντα που είναι σχετικά με τη θέση εργασίας για την οποία στοχεύεις.  

Βήμα 2: Ποιο είναι το δυνατό σου σημείο:

Παρουσίασε μερικές ικανότητές σου που μπορούν να βοηθήσουν τον πιθανό εργοδότη να εντοπίσει εάν μπορείς να ενταχθείς επιτυχώς στο τμήμα ή κλάδο που δραστηριοποιείται η εταιρεία. 

Βήμα 3: Τί θέλεις να πετύχεις στην καριέρα σου:

Τι θέλεις να επιτύχεις; Την απόκτηση μιας θέσης; Την ανάπτυξη των δεξιοτήτων σου; Πες τι σε παρακινεί ώς άνθρωπο και τι σε κάνει να είσαι εσύ ο κατάλληλος υποψήφιος για τη θέση αυτή.

Τα παραπάνω δεν θα έχουν καμία σημασία αν δεν προστεθεί αλήθεια και ειλικρίνεια στα λεγόμενά σου. Να είσαι αυθεντικός και μη προσπαθήσεις να εμπλουτίσεις το elevator pitch σου με αναλήθειες μόνο και μόνο για να εντυπωσιάσεις, δεν έχει καμία απολύτως σημασία.

Νιώσε αυτοπεποίθηση, κάνε eye contact και χαλάρωσε. Αν είσαι νευρικός ή κάνεις απότομες κοφτές κινήσεις, μόνο κακό μπορεί να κάνει στην εικόνα που θα σχηματίσει ο άλλος για εσένα. Και ας μη ξεχνάμε, ότι αυτό που εκπροσωπούμε εκείνη τη στιγμή είναι το δικό μας self – brand. Και θα πρέπει να του επιδεικνύουμε τον απαραίτητο σεβασμό και προσοχή, καθώς αυτό θα μας ακολουθεί παντού, έχοντάς μας συνδέσει με αυτό. 

Βέβαια, εάν το αδύνατό σου σημείο είναι η προϋπηρεσία και η ανάπτυξη των δεξιοτήτων σου, και έχεις την όρεξη να ασχοληθείς με αυτό, η AIESEC σου δίνει τη δυνατότητα αυτή μέσω των προγραμμάτων της για πρακτική άσκηση στο εξωτερικό. Εάν λοιπόν είσαι νέος έως 30 ετών και θέλεις να ενδυναμώσεις το βιογραφικό σου μέσω μίας πρακτικής στο εξωτερικό μπες στο www.aiesec.gr και μάθε περισσότερα. 

Φτάσαμε λοιπόν στον 12ο όροφο. Θα θέλατε να περάσετε στο γραφείο μου για μία συνέντευξη;      

Konstantinos Souliotis

Konstantinos Souliotis

Leave a Reply

Recent Posts

Το ThinkBiz Academy είναι εδώ!

Εσύ έχεις ακουστά το μεγαλύτερο πολυσυνέδριο επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα; Είναι φοιτητικό, είναι εθελοντικό, είναι διήμερο και είναι το ThinkBiz Academy! Το ThinkBiz Academy 2021 θα

Read More »

“Zero Waste Living”

Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια οι υπερκαταναλωτικές συνήθειες των ανθρώπων, έχουν αυξηθεί δραματικά, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση και μόλυνση του περιβάλλοντος. Ωστόσο, η λύση φαίνεται στον

Read More »

Follow Us

Γίνε μέλος με 4 απλά βήματα

Άφησε τα στοιχεία σου στην φόρμα εγγραφής

Παρακολούθησε την ενημερωτική συνάντηση
με ένα μέλος της AIESEC

Πέρνα από συνέντευξη

Είσαι μέλος της AIESEC!