fbpx

Gen Z: οι πρωταγωνιστές της νέας πραγματικότητας

Ποια είναι η πραγματικότητα των νέων εν μέσω μιας πανδημίας; Ποια η σημαντικότητα του ρόλου τους στην κοινωνία; Πώς μπορούν να κάνουν την διαφορά και να γίνουν καλύτεροι; Μπορούν να το κάνουν αυτό ταξιδεύοντας;

Ίσως να έχεις ακουστά την Generation Z ή αλλιώς Gen Z. Στην ουσία πρόκειται για τα άτομα που είναι γεννημένα μεταξύ 1995 και αρχές των 2010s. Ποια είναι, όμως, τα χαρακτηριστικά αυτής της γενιάς; Είναι η γενιά του ίντερνετ και των social media, είναι τα άτομα που θα ενημερωθούν κατά κύριο λόγο online για το τι συμβαίνει γύρω τους, είναι ευαισθητοποιημένοι και φιλόδοξοι, έχουν αρκετούς διαδικτυακούς φίλους και συνήθως ασχολούνται με το κινητό ή τον υπολογιστή τους, όταν “βλέπουν’’ τηλεόραση. Είναι, όμως, και η γενιά που για την ώρα βιώνει το μεγαλύτερο turning point στην ιστορία του 21ου αιώνα. Είναι η γενιά του COVID-19. Ή μάλλον η πιο ικανή γενιά για να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις μιας πανδημίας. 

Η Gen Z ανταποκρίθηκε πολύ γρήγορα στις αλλαγές που προέκυψαν μετά το ξέσπασμα του ιού και κατάφερε να προσαρμοστεί πλήρως στα νέα δεδομένα του virtual reality. Καθημερινά τα άτομα της γενιάς Ζ οργανώνουν και δημιουργούν πράγματα, ξεκινούν διάφορα projects, σκέφτονται καινοτόμες ιδέες και τις κάνουν πραγματικότητα – έστω και διαδικτυακά. Ωστόσο, ένα ακόμα χαρακτηριστικό αυτών των ατόμων είναι η κινητικότητα  και η εξωστρέφεια. Η σημερινή νέα γενιά λατρεύει τα ταξίδια και να αποκτά συνεχώς καινούργιες εμπειρίες. Μπορεί για την ώρα αυτό να μην είναι εφικτό, όμως ο καιρός περνάει και τίποτα δεν κρατάει για πάντα. Ο κόσμος θα συνεχίσει να ταξιδεύει, ίσως με περισσότερη προσοχή απ’ ότι πριν, αλλά το σίγουρο είναι ότι η κινητικότητα θα αρχίσει να συζητιέται πιο πολύ τους επόμενους μήνες. Άλλωστε, οι άνθρωποι, και ιδίως οι νέοι, έχουν περισσότερο από ποτέ την ανάγκη να “αποδράσουν” για λίγο και να κάνουν κάτι διαφορετικό. 

Ένας τρόπος για να γίνει αυτό είναι μέσω του εθελοντισμού στο εξωτερικό. Τα οφέλη του εθελοντισμού είναι πολλαπλά, σε προσωπικό, κοινωνικό αλλά και επαγγελματικό επίπεδο. Μέσω της εθελοντικής εργασίας ενισχύεται η αίσθηση ότι προσφέρεις σ’ έναν μεγαλύτερο σκοπό, ενώ έχεις τη δυνατότητα να αναπτύξεις πολλές δεξιότητες, όπως το να συνεργάζεσαι με άλλους ανθρώπους για κάτι κοινό. Ο εθελοντισμός σε κρατά σε εγρήγορση και ταυτόχρονα σου προσφέρει ψυχική ηρεμία, καθώς αντιλαμβάνεσαι άμεσα τον αντίκτυπο που έχουν οι πράξεις σου σ’ έναν άλλο άνθρωπο ή σε μια κοινότητα ανθρώπων. Αυτό αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία σήμερα, καθώς υπάρχει έντονη ανάγκη για αλληλοβοήθεια και αλληλοκατανόηση. Επίσης, το γεγονός ότι κάτι τέτοιο λαμβάνει χώρα στο εξωτερικό δίνει σε κάποιον τη δυνατότητα να αναπτύξει περισσότερο την ενσυναίσθηση του και να γίνει πολίτης του κόσμου. 

We rise by lifting others


Μέσω του προγράμματος Global Volunteer, η AIESEC προσφέρει σε νέους 18-30 ετών την ευκαιρία να δοκιμαστούν σ’ ένα διαπολιτισμικό περιβάλλον και να αναπτύξουν τον εαυτό τους μέσα από την κοινωνική προσφορά, για 6-8 εβδομάδες σε μια χώρα του εξωτερικού. Τόλμησε να αρπάξεις την ευκαιρία που σου δίνεται και βοήθησε τον εαυτό σου να γίνει καλύτερος, βοηθώντας τους άλλους. Όπως είχε πει και ο αγαπημένος Mahatma Gandhi “γίνε η αλλαγή που θες να δεις στον κόσμο”.

Βρες το πρόγραμμα που σου ταιριάζει εδώ: https://aiesec.gr/volunteer/ 

Τα προγράμματα μας αφορούν στην καλοκαιρινή περίοδο (από τον Μάιο του 2021 και έπειτα)

Calliope Doumani

Calliope Doumani

- Writer in AIESEC Greece - AIESEC in UoM Thessaloniki - Balkan Slavic & Oriental Studies in UoM

Leave a Reply

Recent Posts

Erasmus Leaders 2023:

Η καριέρα σου από το 0 στο 100 Με αφορμή το Ευρωπαϊκό Έτος Ανάπτυξης Δεξιοτήτων, το Erasmus Leaders από το Erasmus Student Network Greece είναι

Read More »

Follow Us

Γίνε μέλος με 4 απλά βήματα

Άφησε τα στοιχεία σου στην φόρμα εγγραφής

Παρακολούθησε την ενημερωτική συνάντηση
με ένα μέλος της AIESEC

Πέρνα από συνέντευξη

Είσαι μέλος της AIESEC!