fbpx

Journaling: ίσως ήρθε η ώρα να το ξεκινήσεις

Κάποιοι από εσάς ίσως έχετε έρθει ήδη αντιμέτωποι με τον όρο, κάποιοι άλλοι ίσως να είναι η πρώτη φορά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το journaling αποκτά όλο και περισσότερους υποστηρικτές και ήρθε η ώρα να το δοκιμάσεις και εσύ. Άλλωστε οι καιροί αβεβαιότητας που διανύουμε, έχουν ανάγκη από ένα ψυχικό σύμμαχο.

Αν θέλαμε να μεταφράσουμε τον όρο θα προέκυπτε το “γράφω ημερολόγιο”. Ωστόσο την πραγματική έννοια του journaling πρέπει να την αναλύσουμε πιο διεξοδικά. Είναι ένας τρόπος να κάνεις διάλογο με τον εαυτό σου, ένας τρόπος αυτοπαρατήρησης, μία ατζέντα, ένας έγγραφος διαλογισμός, ένας τρόπος οργάνωσης της καθημερινότητάς σου. Ναι είναι όλα αυτά!

Είναι ένας εύκολος τρόπος να βάλεις όχι μόνο τη μέρα σου σε μία τάξη, αλλά και το μυαλό σου και τα συναισθήματα σου. Σου χαρίζει διαύγεια, βοηθάει στη μείωση του άγχους και σε βάζει σε μία ολόκληρη διαδικασία επαναπροσδιορισμού της ευγνωμοσύνης, των στόχων και της καθημερινότητάς σου. Το παρακάτω είναι ένας εύκολος οδηγός να εντάξεις το journaling στη ρουτίνα σου και να επωφεληθείς από όλα αυτά που σου υπόσχεται.

1. Κάνε το journaling την προσωπική σου τελετουργία 

Δεν χρειάζεται να ξοδέψεις αρκετά χρήματα σε ένα εντυπωσιακό σημειωματάριο. Ένα απλό τετράδιο μπορεί να κάνει καλά τη δουλειά του. Ωστόσο η χρήση του τετραδίου πρέπει να είναι μόνο αυτή καθ’ αυτή, έτσι ώστε να συνδυάσει το μυαλό σου αυτή τη διαδικασία με το συγκεκριμένο αντικείμενο. Απομονώσου ώστε να έχεις ιδιωτικότητα και ησυχία καθώς είναι μία άκρως προσωπική σου στιγμή, βάλε λίγη χαλαρωτική μουσική (το Spotify διαθέτει καταπληκτικά playlists για αυτόν ακριβώς τον λόγο),εάν έχεις όρεξη ίσως μπορείς να ανάψεις μερικά κεριά και χαλάρωσε.

2. Η στιγμή της ημέρας

Το journaling συνίσταται να είναι είτε το πρώτο πράγμα που θα κάνεις όταν ξυπνήσεις, είτε το τελευταίο πριν κοιμηθείς. Επομένως, ανάλογα με το πρόγραμμά σου, μπορείς να το εξασκείς είτε το πρωί είτε το βράδυ. Ωστόσο καλό θα ήταν να μην εναλλάσεις συχνά τις χρονικές περιόδους, ώστε να σου γίνει πιο εύκολα συνήθεια. 

3. Δώσε το προσωπικό σου ύφος

Κάνε δικό σου αυτό το σημειωματάριο. Πρόσθεσέ του χρώματα, πρόσθεσέ του το δικό σου μοναδικό στυλ. Στην τελική, πρέπει να νιώθεις οικεία με αυτό και να σου προσφέρει ευφορία όταν το χρησιμοποιείς.

4. Φτιάξε τον σκελετό

Μπορείς να απαντάς στις ίδιες ερωτήσεις κάθε μέρα, μπορείς να προσθέτεις διαφορετικές κάθε μέρα, μπορείς να το αφήσεις εντελώς αδόμητο γράφοντας απλά αυτό που σκέφτεσαι. Είναι καθαρά δική σου απόφαση. Παρακάτω σου παραθέτω κάποιες ιδέες που μπορείς να τις εντάξεις.

3 στόχοι που θέτω για τη σημερινή/αυριανή ημέρα:

3 πράγματα τα οποία προσμένω από τη σημερινή/αυριανή ημέρα:

3 νίκες της χθεσινής/σημερινής ημέρας:

Πως ήταν η ψυχολογία μου χθες/σήμερα; Γιατί;

Τι ήταν αυτό που με κράτησε πίσω χθες/σήμερα; 

3 πράγματα για τα οποία νιώθω ευγνώμων:

Ήρθε η ώρα λοιπόν να βάλεις τις σκέψεις σου σε ένα χαρτί. Εξοπλίσου με αλήθεια και με όρεξη και αφέσου στη δύναμη να σε παρασύρει το ίδιο σου το μυαλό. Το journaling λοιπόν είναι ένας τρόπος να ανακαλύψεις τον εαυτό σου και να αποκτήσεις αυτογνωσία. Ένας άλλος τρόπος να αναπτύξεις τα ηγετικά σου χαρακτηριστικά είναι μέσω των προγραμμάτων της AIESEC για νέους, τα οποία αφορούν εθελοντική εργασία ή έμμισθη πρακτική άσκηση στο εξωτερικό (από την καλοκαιρινή περίοδο και μετά λόγω των συνθηκών). Μπορείς να μάθεις περισσότερες λεπτομέρειες για το πως μπορείς να επηρεάσεις τον κόσμο γύρω σου στο www.aiesec.gr 

May you find the light, the truth and the power

Konstantinos Souliotis

Konstantinos Souliotis

Leave a Reply

Recent Posts

Erasmus Leaders 2023:

Η καριέρα σου από το 0 στο 100 Με αφορμή το Ευρωπαϊκό Έτος Ανάπτυξης Δεξιοτήτων, το Erasmus Leaders από το Erasmus Student Network Greece είναι

Read More »

Follow Us

Γίνε μέλος με 4 απλά βήματα

Άφησε τα στοιχεία σου στην φόρμα εγγραφής

Παρακολούθησε την ενημερωτική συνάντηση
με ένα μέλος της AIESEC

Πέρνα από συνέντευξη

Είσαι μέλος της AIESEC!