fbpx

Success Stories powered by AIESEC.

Ως AIESEC Ελλάδος είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι καθώς φέτος γιορτάζουμε 65 χρόνια από την ίδρυσή μας. 65 χρόνια αναπτύσσουμε την ηγεσία στους νέους. Πού είναι λοιπόν αυτοί οι νέοι σήμερα;

Στα πλαίσια της σειράς Success Stories, θα έχουμε την ευκαιρία διακεκριμένων ατόμων πού ήταν στον οργανισμό και πώς τους βοήθησε.

Η πρώτη μας συνέντευξη είναι με τον κύριο Τάκη Αδαμίδη, Οικονομολόγο-Συγκοινωνιολόγο με ειδίκευση στο Management και Οικονομικά των Αερομεταφορών και εμπειρία στον κλάδο 45 χρόνια. Ο κύριος Αδαμίδης είναι απόφοιτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, και έχει στην κατοχή του αρκετούς τίτλους μεταπτυχιακών σε πεδία της Οικονομικής επιστήμης και των Συγκοινωνιών.

Η επαγγελματική του καριέρα συμπεριλαμβάνει 28 χρόνια στην Ολυμπιακή Αεροπορία Α.Ε. και τις θυγατρικές της, Ολυμπιακή Αεροπλοΐα και Galileo
Hellas. Προηγουμένως είχε δουλέψει σαν οικονομετρικός ερευνητής στο Association of European Airlines (Βρυξέλλες), και υπήρξε ο πρώτος Έλληνας stagiaire στην DGVII, Δ/νση Μεταφορών, Τμήμα Αερομεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το βιογραφικό του είναι αξιοθαύμαστο καθώς και η εμπειρία του τόσο στο κομμάτι της έρευνας, της διδασκαλίας όσο και της διοίκησης είναι αδιαμφισβήτητη.

Κύριε Αδαμίδη, ποια είναι η εμπειρία σας στον οργανισμό;

-Ήμουν μέλος της AIESEC Ελλάδος για 5 έτη, από το 1969 έως το 1973. Έπειτα από την ενεργή συμμετοχή μου στο οργανισμό, συνέχισα να κρατάω επαφή όντας μέλος της Ένωσης Πρώην Μελών AIESEC Ελλάδος.

-Πως η AIESEC επηρέασε την καριέρα/επαγγελματική εξέλιξη;

-Έχοντας επιλέξει ένα επάγγελμα, αυτό του στελέχους αεροπορικής εταιρίας το οποίο έχει διεθνείς ορίζοντες, ο κοσμοπολίτικος χαρακτήρας των ταξιδιών στο εξωτερικό και η πολυπολιτισμικότητα του κόσμου της AIESEC, μου προσέφεραν πολύτιμη βοήθεια στην επαγγελματική μου σταδιοδρομία. Η άμεση επαφή του νέου περιβάλλοντος κάθε χώρας, η τριβή και συνύπαρξη, η διαδραστικότητα και συνεργασία με συναδέλφους φοιτητές είχαν θετικό αντίκτυπο στον τρόπο που σκεφτόμουν, αξιολογούσα και δρούσα στο εργασιακό μου περιβάλλον. Η γνωριμία από κοντά άλλων ανθρώπων και πολιτισμών, ο τρόπος σκέψης, η ψυχοσύνθεση, δράση και αντίδραση στην αντιμετώπιση διαφόρων καταστάσεων, αποτέλεσαν ισχυρή παρακαταθήκη όχι μόνο στο χώρο εργασίας μου αλλά και στην ιδιωτική μου ζωή. Μέσα από τη ζωή της AIESEC, απομυθοποιείς το εθνικό και προσωπικό σου εγώ, αναπτύσσεις μια αντικειμενικότερη εικόνα του νέου σου περίγυρου αλλά και αξιολογείς σε νέες βάσεις όσα πίστευες και θεωρούσες δεδομένα για τρίτους και τον πολιτισμό τους. Σε γνωστικό επίπεδο, η εμπειρία που αποκομίζεις στον τόπο εργασίας, οι νέες τεχνολογίες, τα σεμινάρια και επισκέψεις σε διάφορες εταιρίες, αποτελούν πολύτιμες κατευθυντήριες γραμμές για την επαγγελματική εξέλιξη του κάθε συμμετέχοντα.

-Ποια είναι η μεγαλύτερη διδαχή που έχετε πάρει από τον οργανισμό και πώς αυτή σας έχει αναπτύξει σαν άνθρωπο και επαγγελματία;

-Να μη θεωρώ τίποτα δεδομένο, να βλέπω πλατιά, να ακούω και να αφουγκράζομαι τους άλλους, να μην είμαι αλαζονικός αλλά και να υπερασπίζομαι τη θέση μου μέχρι κεραίας. Δημιούργησα στέρεες φιλίες που μετρούν δεκαετίες και έμαθα να σέβομαι και να τιμώ σε αμοιβαία και ισότιμη βάση. Θεωρούσα πάντα ότι όφειλα να αντιπροσωπεύω τη χώρα μου με αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια δεν έδωσα ποτέ το δικαίωμα σε κανέναν να το αμφισβητήσει. Αντίθετα, υπήρξαν περιπτώσεις που οι τρίτοι απέδωσαν τα εύσημα στην Ελλάδα για τον πολιτισμό, τους αγώνες και την συμβολή της στην ανθρώπινη γνώση. Σαν υφιστάμενος στο τόπο εργασίας, έμαθα να διοικούμαι, να αξιολογώ τον τρόπο διοίκησης των προϊσταμένων και την απήχηση στους εργαζομένους, μαθήματα πολύτιμα όταν κλήθηκα αργότερα να διοικήσω στον εργασιακό μου χώρο. Σε επίπεδο τεχνογνωσίας, ήρθα σε επαφή με διαφορετικά συστήματα διοίκησης, κοινωνικής οργάνωσης και τεχνογνωσίας που διεύρυναν το γνωστικό μου πεδίο όχι μόνο σαν άτομο αλλά και σαν μέλος της κοινωνίας. Σε επίπεδο ατομικής ευθύνης, ανέπτυξα το αίσθημα της αυτοσυντήρησης, της επιβίωσης και της ψύχραιμης αντιμετώπισης αντιξοοτήτων.

Τι έχετε να πείτε στους νέους φοιτητές που αμφιταλαντεύονται αν πρέπει να γίνουν μέλη/συμμετέχοντες στον οργανισμό;

-Να πυκνώσουν τις γραμμές της AIESEC από την πρώτη στιγμή που γίνουν φοιτητές. Αν δεν γνωρίσουν τον κόσμο της, δεν ξέρουν τι χάνουν. Ο σημερινός κόσμος έχει μικρύνει χάρις στην τεχνολογία και τα ΜΜΕ, αλλά η ανθρώπινη επαφή και η ζωντανή εμπειρία παραμένουν αναντικατάστατες. Το ξένο θα παραμένει ξένο όσο υπάρχει απόσταση, ο φίλος θα παραμένει εικόνα όσο δεν τον αγγίζεις, ο πολιτισμός θα παραμένει φαντασία όσο δεν τον περπατάς, η περιπέτεια θα παραμένει όνειρο όσο δεν την ζεις και η γνώση δεν θα διευρύνεται όσο δεν υπάρχει εμπειρία. Η AIESEC είναι μια δια βίου εμπειρία!

Φέτος η AIESEC Ελλάδος γιορτάζει 65 χρόνια από την ίδρυσή της. Θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας πώς νιώθετε για αυτό και τι μήνυμα θα θέλατε να δώσετε στους νέους;

-Υπερήφανος γιατί 65 χρόνια μετά, η AIESEC Ελλάδος εξακολουθεί να είναι ενεργή και να διακατέχεται από φρεσκάδα, ενθουσιασμό και όρεξη για δουλειά όπως και τότε όταν έκανε τα πρώτα της δειλά βήματα. Αν και οι κοινωνικοοικονομικές και πολιτικές συνθήκες του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα ήταν σημαντικά διαφορετικές από αυτές του σήμερα στη χώρα μας, εντούτοις όλα αυτά τα χρόνια, τα μέλη της κατόρθωσαν να την διατηρήσουν ζωντανή και να την επεκτείνουν σε όλο τον ακαδημαϊκό χώρο της Ελλάδος αντικρούοντας και υπερπηδώντας όλες τις δυσκολίες στο διάβα της. Μια και η ζωή είναι ένας συνεχής αγώνας, εύχομαι σε όλους τους νέους ανθρώπους πάντα Citius, Altius, Fortius. Για να πετύχουν, θα πρέπει να κυνηγούν τα όνειρα τους, να βάζουν στόχους και να παραμένουν αταλάντευτοι στην επιδίωξη τους, να εμπιστεύονται το ένστικτο τους, να είναι ρηξικέλευθοι χωρίς να απορρίπτουν το παρελθόν, να βλέπουν πλατιά χωρίς παρωπίδες, να υπολογίζουν τη σοφία και εμπειρία των παλαιοτέρων, να μη φοβούνται την αποτυχία, να μη μεμψιμοιρούν και να κοιτούν πάντα μπροστά, να δημιουργούν στέρεες φιλίες, να μην υποτιμούν ανθρώπους και καταστάσεις, να μην απωλέσουν την εθνική και πολιτιστική τους ταυτότητα, να σέβονται τους συνανθρώπους τους, να μην είναι αλαζόνες, να είναι αλτρουιστές, να βοηθούν και να συμπονούν τον αδύναμο.

Αν όλα αυτά σου τράβηξαν ενδιαφέρον, και θα ήθελες να αναπτύξεις τόσο τον άνθρωπο αλλά και τον επαγγελματία μέσα σου, μην χάνεις τίποτα και μείνε συντονισμένος εδώ.

Ana Tsitsa

Ana Tsitsa

Leave a Reply

Recent Posts

Erasmus Leaders 2023:

Η καριέρα σου από το 0 στο 100 Με αφορμή το Ευρωπαϊκό Έτος Ανάπτυξης Δεξιοτήτων, το Erasmus Leaders από το Erasmus Student Network Greece είναι

Read More »

Follow Us

Γίνε μέλος με 4 απλά βήματα

Άφησε τα στοιχεία σου στην φόρμα εγγραφής

Παρακολούθησε την ενημερωτική συνάντηση
με ένα μέλος της AIESEC

Πέρνα από συνέντευξη

Είσαι μέλος της AIESEC!