fbpx

Think Youth! AIESEC: Τι σημαίνει το “νέοι για νέους”;

1948. ΜΟΛΙΣ ΜΕΡΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ μετά τη δύση ενός από τους πιο καταστροφικούς πολέμους στην ιστορία και μία ομάδα φοιτητών εργάζεται πάνω σε μία μεγαλύτερη ιδέα. Σε μία ιδέα που σήμερα αποτελεί τον μεγαλύτερη οργανισμό νέων. Και κάπως έτσι ιδρύθηκε η AIESEC. Από μία ομάδα φοιτητών που πίστευαν πως οι νέοι είναι η αλλαγή, είναι οι ιδέες, είναι το μέσο για να αποφευχθούν παρόμοιες συγκρούσεις στο μέλλον. Επίτευξη παγκόσμιας ειρήνης και μεγιστοποίηση ανθρώπινων δυνατοτήτων έγιναν ο στόχος τους, στόχος που υλοποιείται τα τελευταία 73 χρόνια σε 122 χώρες και που σήμερα είναι πιο επίκαιρος από ποτέ.

Και πως ακριβώς επιτυγχάνεται το όραμα αυτό; Η AIESEC αποσκοπεί στην ανάπτυξη της ηγεσίας και γενικότερα των ηγετικών χαρακτηριστικών μέσω προγραμμάτων εθελοντισμού και πρακτικής άσκησης στο εξωτερικό για άτομα 18 έως 30 ετών. Τα προγράμματα αυτά είναι εναρμονισμένα με τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης που θέσπισε ο ΟΗΕ το 2015 ενώ η UNESCO είναι επίσης αρωγός της προσπάθειας αυτής.

Πέρα από τα άτομα που συμμετέχουν στις διαπολιτισμικές ανταλλαγές, ο οργανισμός έχει στο δυναμικό του ένα μεγάλο αριθμό εθελοντών που απαρτίζουν τοπικές επιτροπές σε διάφορα πανεπιστήμια στην κάθε χώρα. Με αυτό τον τρόπο έρχονται σε αλληλεπίδραση τοπικοί φορείς, άλλοι νέοι, το ίδιο το πανεπιστήμιο και γενικότερα ένα σημαντικό μέρος του κοινωνικού συνόλου.

Και όλα αυτά σε ένα περιβάλλον όπου τα μέλη μοιράζονται κοινές αξίες: αριστεία, διαφάνεια, προσωπική ανάπτυξη, αποδοχή και πίστη στη δύναμη της διαφορετικότητας, βιωσιμότητα, κοινωνική αφύπνιση και συμμετοχή. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα στα μέλη – εθελοντές να αναπτυχθούν και να λάβουν τις πρώτες τους ηγετικές θέσεις, να είναι υπόλογοι ομάδων και να δρουν για ένα συλλογικό στόχο.

Πέρα από τα παραπάνω, η AIESEC και οι τοπικές της επιτροπές διοργανώνουν μία πληθώρα από εκδηλώσεις και ημερίδες εντός και εκτός του πανεπιστημίου, τη μεγαλύτερη εμβέλεια από τα οποία την έχει το YouthSpeak Forum www.ysf.aiesec.gr Συγκεκριμένα πρόκειται για ένα event που προάγει τη σημερινή επιχειρηματική και κοινωνική πραγματικότητα καθώς επίσης και την ευαισθητοποίηση πάνω σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης. Προσφέρει ερεθίσματα, γνώσεις και εμπειρίες ενώ ταυτόχρονα φέρνει σε άμεση επαφή νέους και επιχειρήσεις. Λόγω της αβεβαιότητας των καιρών που διανύουμε, όλα τα παραπάνω συνέδρια γίνονται πλέον διαδικτυακά, τοποθετώντας την ατομική και συλλογική ασφάλεια στο επίκεντρο.

Η AIESEC λοιπόν είναι ένας οργανισμός που δημιουργήθηκε από νέους, απαρτίζεται από νέους και απευθύνεται σε νέους ήδη από το 1948. Είτε επιθυμείς να συμμετάσχεις σε ένα διαπολιτισμικό πρόγραμμα ανταλλαγής, είτε να να γίνεις μέλος της μεγάλης αυτής παρέας, είτε απλά να διευρύνεις τους ορίζοντες σου μέσω των παράλληλων δράσεων, η AIESEC σε προσκαλεί να ενστερνιστείς τις αξίες και τα πιστεύω της και να δράσεις και εσύ, ως συλλογικότητα, για το μεγαλύτερο όραμα της παγκόσμιας ειρήνης και της μεγιστοποίησης των ανθρώπινων δυνατοτήτων. Μάθε περισσότερα στο www.aiesec.gr 

 Γίνε η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο και Think Youth!  

Konstantinos Souliotis

Konstantinos Souliotis

Leave a Reply

Recent Posts

Erasmus Leaders 2023:

Η καριέρα σου από το 0 στο 100 Με αφορμή το Ευρωπαϊκό Έτος Ανάπτυξης Δεξιοτήτων, το Erasmus Leaders από το Erasmus Student Network Greece είναι

Read More »

Follow Us

Γίνε μέλος με 4 απλά βήματα

Άφησε τα στοιχεία σου στην φόρμα εγγραφής

Παρακολούθησε την ενημερωτική συνάντηση
με ένα μέλος της AIESEC

Πέρνα από συνέντευξη

Είσαι μέλος της AIESEC!