fbpx

Tips από AIESECers: Πώς να κάνεις την καθημερινότητά σου πιο έυκολη

Αν νιώθεις ότι δεν προλαβαίνεις, ότι το πρόγραμμα σου σε πνίγει, ότι πάντα ξεκινάς κάτι και ποτέ δεν το τελειώνεις, τότε ήρθες στο σωστό μέρος. Στην AIESEC στοχεύουμε στην προσωπική εξέλιξη των νέων. Έτσι, ρωτήσαμε κάποια από τα μέλη μας για να σας δώσουμε τα καλύτερα tips σχετικά με διαχείρηση του χρόνου, την γενικότερη οργάνωση και το πώς να θέσετε σωστούς στόχους.

 Ας δούμε, λοιπόν, ποιά είναι αυτά:

 1. Google Calendar: η εφαρμογή αυτή είναι ο σωτήρας σου και ο νέος κολλητός σου. Εκεί μπορείς να βάζεις κάθε τι που έχεις στην ημέρα σου μέχρι και για τον μήνα σου, ώστε να έχεις τα πάντα οργανωμένα και ωραία. Επιπλέον, μπορείς να θέσεις υπενθυμίσεις για κάθε γεγονός. Βέβαια, για τους πιο προσωρημένους θα προτείναμε να βάζετε task στον εαυτό σας για είστε πάντα up-to-date.
 2. Εβδομαδιαίο πλάνο και προτεραιοποίηση: όταν ασχολείσαι με διάφορα πράγματα καλό είναι να γνωρίζεις τι θα κάνεις μέσα στη βδομάδα. Επιπλέον, σε καθημερινή βάση να βάζεις τα καθήκοντά σου κατά σειρά από το πιο επείγον στο λιγότερο επείγον. Έτσι, θα μπορέσεις να ξεχωρίσεις στο μυαλό σου τι χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή και τι όχι. Παρόμοιος διαχωρισμός μπορεί να γίνει και με το μέγεθος των πραγμάτων: ξεκίνα από τα μεγαλύτερα και περισσότερο κουραστικά πράγματα, ώστε να βγάλεις το καλύτερο πιθανό αποτέλεσμα.
 3. Colour Coding: όταν κάνεις πέντε διαφορετικά πράγματα και το καθένα από αυτά έχει άλλα τέσσερα που πρέπει να κανονίσεις και κουμαντάρεις, καταντάει δύσκολο στην διαχείρηση. Γι’ αυτό μπορείς να χωρίσεις σε χρώματα την κάθε ασχολία (π.χ. Σχολή = πράσινο, δουλειά = κίτρινο, ξένη γλώσσα = μωβ, κτλ.).
 4. Μακροπρόθεσμοι και βραχυπρόθεσμοι στόχοι: αν θέλεις να πετύχεις κάτι σε βάθος χρόνου, π.χ. μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, χωρίζοντας τον στόχο αυτό σε μικρότερα κομμάτια. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείς τη βάση για να χτίσεις με baby steps τον τελικό στόχο σου.
 5. To-Do Lists: όταν θέτεις έναν στόχο, καλό είναι να το γράψεις κάπου (είτε αυτό είναι σε μια εφαρμογή, όπως το Trello, είτε σε κάποιο χαρτί που θα είναι κολλημένο στο γραφείο σου), ώστε να έχεις ξεκάθαρα στο μυαλό σου τι πρέπει να γίνει. Να χωρίζεις τις To-Do Lists σου σε καθημερινές, εβδομαδιαίες, μηνιαίες, κτλ.. Πρ΄όσεξε, όμως, οι καθημερινοί στόχοι να μην ξεπερνούν τους πέντε γιατί τότε η πιθανότητα να τους πετύχεις μειώνεται και θα απογοητευτείς.
 6. Σύστημα S.M.A.R.T.: όταν θέλεις να θέσεις έναν στόχο, να ακολουθήσεις αυτό το σύστημα που σου προτείνει να θέσεις τον στόχο σου με τα παρακάτω κριτήρια:
  • Να είναι συγκεκριμένος
  • Να είναι μετρήσιμος
  • Να είναι επιτεύξιμος 
  • Να είναι ρεαλιστικός
  • Να είναι χρονικά περιορισμένος
 7.  Παραγωγικές ώρες: ο κάθε άνθρωπος δρα διαφορετικά και είναι «πιο ενεργός» σε διαφορετικές ώρες της ημέρας. Βρες τις καλύτερες ώρες για σένα ώστε και να μην απογοητεύεσαι επειδή δεν μπορείς να λειτουργήσεις σωστά.
 8.  Κάνε διαλείμματα και πάρε χρόνο για το εαυτό σου: Η καθημερινότητά μας μπορεί να γίνει πολύ κουριστική και εξουθενωτική. Οπότε, το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε την υπερκόπωση είναι να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να αφήσουμε τα καθήκοντά μας στην άκρη και να πάρουμε μια βαθιά ανάσα.

Αυτά, λοιπόν, ήταν κάποια από τα «μυστικά» που μας μοιράστηκαν οι AIESECers για να έχετε και εσείς τη δυνατότητα βελτιωθείτε. Μείνετε συντονισμένοι στο Blog μας για περισσότερα tips και άλλα πολλά.

Ιορδάνης Κολημένος 

Jordan Kolimenos

Jordan Kolimenos

Leave a Reply

Recent Posts

Erasmus Leaders 2023:

Η καριέρα σου από το 0 στο 100 Με αφορμή το Ευρωπαϊκό Έτος Ανάπτυξης Δεξιοτήτων, το Erasmus Leaders από το Erasmus Student Network Greece είναι

Read More »

Follow Us

Γίνε μέλος με 4 απλά βήματα

Άφησε τα στοιχεία σου στην φόρμα εγγραφής

Παρακολούθησε την ενημερωτική συνάντηση
με ένα μέλος της AIESEC

Πέρνα από συνέντευξη

Είσαι μέλος της AIESEC!