fbpx

“Zero Waste Living”

Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια οι υπερκαταναλωτικές συνήθειες των ανθρώπων, έχουν αυξηθεί δραματικά, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση και μόλυνση του περιβάλλοντος. Ωστόσο, η λύση φαίνεται στον ορίζοντα, αποτελώντας μάλιστα και  ένα από τα σύγχρονα πλέον κινήματα, που ονομάζεται “zero waste living”. Τι είναι, όμως, αυτό και πώς μπορούμε να το ενσωματώσουμε στην καθημερινότητά μας; Αρχικά, ως “zero waste” ονομάζουμε τις συνήθειες, οι οποίες συνδέονται με την ελάχιστη δυνατή κατανάλωση των πόρων και των αντικειμένων που χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας ζωή, με σκοπό την αποφυγή επιβάρυνσης του περιβάλλοντος. Επομένως, η υιοθέτηση ορισμένων τέτοιων συνηθειών, αποτελούν την άμεση λύση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. 

Ποιές, είναι ωστόσο, αυτές οι συνήθειες; 

1.Επαναχρησιμοποιήσιμα προϊόντα:

Πες ΌΧΙ στα πλαστικά μιας χρήσης και προτίμησε υλικά που επαναχρησιμοποιούνται, ανακυκλώνονται ή βιοδιασπώνται. Για παράδειγμα μπορείς να επενδύσεις σε καλαμάκια μεταλλικά και γυάλινα, οδοντόβουρτσες, οδοντικό νήμα και μπατονέτες από μπαμπού, ένα μεταλλικό θερμό- μπουκάλι και ποτήρι για τον καφέ σου. Καλύτερα να αποφύγεις τα χάρτινα, διότι για την παραγωγή τους, καταστρέφονται μεγάλες δασικές εκτάσεις. Αντίστοιχα μπορείς να προτιμήσεις χύμα προϊόντα σε μεγάλες αγορές, όπως τα όσπρια, τα ζυμαρικά , τα βότανα, έχοντας μαζί σου τις δικές σου πάνινες επαναχρησιμοποιήσιμες ή και βιοδιασπώμενες  σακούλες.

2. Ουσίες φιλικές προς το περιβάλλον:

Μια σοφή επιλογή είναι η αντικατάσταση των χημικών προϊόντων με ουσίες φιλικές προς το περιβάλλον. Ένα απλό παράδειγμα, είναι η χρήση της χλωρίνης και των καθαριστικών, τα οποία αν και φαινομενικά προσφέρουν την καθαριότητα του σπιτιού, στην ουσία δηλητηριάζουν  το νερό και το έδαφος από τα οποία περνάνε. Στην αγορά μπορείς να βρεις μεγάλη ποικιλία από οικολογικά προϊόντα, σε αρκετά χαμηλές τιμές, ή ακόμη καλύτερα μπορείς να φτιάξεις τα δικά σου, επιλέγοντας τα υλικά που προτιμάς. Το ίδιο ισχύει και με τα είδη προσωπικής υγιεινής. Προτίμησε δηλαδή, καλλυντικά, σαπούνια, οδοντόκρεμες, αποσμητικά και αρώματα από φυσικές πρώτες ύλες, τα οποία φέρουν παράλληλα και το σήμα “cruelty free”, το οποίο σημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία δοκιμή και βαναυσότητα πάνω στα ζώα.

3.”Second Hand” :

Έχεις ακούσει για την “ανακύκλωση” της μόδας; Η μόδα συνεχώς αλλάζει, φέρνοντας στο προσκήνιο τις νέες τάσεις και το fast fashion. Αυτό, ωστόσο έχει τραγικές συνέπειες για το περιβάλλον, καθώς οι βιομηχανίες παραγωγής εξαντλούν καθημερινά μεγάλες ποσότητες φυσικών πόρων, εκπέμποντας επιβλαβή αέρια, μολύνοντας τα νερά και το έδαφος με χημικές και πλαστικές ουσίες, ενω πολλές φορές υπάρχει και η εκμετάλλευση του εργατικού δυναμικού. Επομένως, αντί να αγοράζεις συχνά ρούχα και παπούτσια από τέτοιου είδους βιομηχανίες, μπορείς να επενδύσεις σε κλασικά κομμάτια που θα χρησιμοποιήσεις πολλές φορές, να αγοράσεις από μαγαζιά “second hand”, ή και να μεταποιήσεις ορισμένα από αυτά.

four assorted-color otps

Συνεπώς, η προστασία του περιβάλλοντος είναι πολύ σημαντική και μπορεί να επιτευχθεί απλώς μέσα από την αλλαγή ορισμένων συνηθειών μας. Αν, λοιπόν, θέλεις και εσύ να κάνεις την αλλαγή, δεν έχεις παρά να δοκιμάσεις όσες από τις παραπάνω προτάσεις θέλεις, ή και να συμμετάσχεις σε κάποια εθελοντική δράση για την προστασία του φυσικού μας πλούτου. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εθελοντικές μας δράσεις για το επόμενο εξάμηνο θα βρεις  στο https://aiesec.gr/volunteer/ .

Πόσο, λοιπόν, “zero waste” είσαι ;

Evaggelia Kasioti

Evaggelia Kasioti

Leave a Reply

Recent Posts

Erasmus Leaders 2023:

Η καριέρα σου από το 0 στο 100 Με αφορμή το Ευρωπαϊκό Έτος Ανάπτυξης Δεξιοτήτων, το Erasmus Leaders από το Erasmus Student Network Greece είναι

Read More »

Follow Us

Γίνε μέλος με 4 απλά βήματα

Άφησε τα στοιχεία σου στην φόρμα εγγραφής

Παρακολούθησε την ενημερωτική συνάντηση
με ένα μέλος της AIESEC

Πέρνα από συνέντευξη

Είσαι μέλος της AIESEC!