fbpx

Γίνε έμπνευση για τους άλλους διδάσκοντας!

Είσαι νέος εκπαιδευτικός σε προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό επίπεδο; Αν ναι, τώρα με το πρόγραμμα πρακτικής άσκησης Global Teacher έχεις τη δυνατότητα να μπεις σε μια τάξη, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, και μάλιστα στο εξωτερικό. Γίνε ο εκπαιδευτικός που ονειρεύεσαι και άφησε τον αντίκτυπο σου σε μαθητές από κάθε γωνιά του πλανήτη!

Κάνε μια μικρή αναδρομή στο παρελθόν και θυμήσου λίγο τα σχολικά σου χρόνια. Θυμήσου κυρίως τον εαυτό σου μέσα στην τάξη και τους/τις καθηγητές/τριες σου. Πάντα δεν υπήρχε το μάθημα που σου άρεσε περισσότερο, το μάθημα που σε έκανε να βαριέσαι ή το μάθημα που, αν και δεν σου άρεσε, το παρακολουθούσες ευχάριστα γιατί ο καθηγητής/τρια έκανε “καλό μάθημα’’; Τι είναι, όμως, το “καλό μάθημα” και τι το διακρίνει από το “κακό”; Η απάντηση είναι αρκετά απλή: δεν υπάρχει “καλό μάθημα”, υπάρχει καλός δάσκαλος/α. Το μάθημα είναι κάτι άυλο, είναι απλές λέξεις, αριθμοί ή σχήματα πάνω στον πίνακα. O δάσκαλος/α, όμως, είναι το άτομο που θα δώσει ζωή σε αυτά και θα κληθεί να σου μεταδώσει τη γνώση, δηλαδή να διδάξει.

Βέβαια, η διδασκαλία δεν περιορίζεται μόνο στο κομμάτι των γνώσεων, αλλά συμπεριλαμβάνει και μια δεξαμενή μηνυμάτων-ερεθισμάτων που μεταδίδουν οι διδάσκοντες. Μέσα σε μια τάξη μπορεί να γίνει λόγος για ζητήματα ηθικής, περιβάλλοντος, ισότητας, κοινωνικής διάκρισης και γενικότερα ευαισθητοποίησης. Γι’ αυτό άλλωστε οι δάσκαλοι ονομάζονται και παιδαγωγοί, γιατί μορφώνουν, καθοδηγούν και διαπλάθουν τα άτομα.

Αυτή τη στιγμή στον κόσμο υπάρχουν 617 εκατομμύρια νέοι με έλλειψη βασικών γνώσεων στα μαθηματικά, στην γραφή και την ανάγνωση, ενώ τα πράγματα οδηγούνται προς το χειρότερο λόγω του COVID-19 με το το 91% των μαθητών παγκοσμίως να αντιμετωπίζει προβλήματα στον τομέα της εκπαίδευσης (πηγή: UN Sustainable Development). Η AIESEC μέσα από το πρόγραμμα Global Teacher δίνει την ευκαιρία σε προπτυχιακούς φοιτητές και αποφοίτους ηλικίας 18-30 ετών, να συνεισφέρουν έμπρακτα στην άμβλυνση αυτού του προβλήματος και να συμβάλλουν στη μεγιστοποίηση της ποιοτικής εκπαίδευσης.

Το Global Teacher είναι ένα πρόγραμμα έμμισθης πρακτικής άσκησης σε εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού, διάρκειας 9 εβδομάδων έως και ενάμιση χρόνου, με στόχο την προώθηση της διαπολιτισμικής κατανόησης και της προσωπικής ανάπτυξης, τόσο του διδάσκοντα όσο και των διδασκόμενων. Παράλληλα, το πρόγραμμα έρχεται να απαντήσει στις ανάγκες των νέων εκπαιδευτικών για περισσότερες ευκαιρίες στον κλάδο της εκπαίδευσης και να τους βοηθήσει να αποκτήσουν εμπειρίες που θα φανούν χρήσιμες στην αγορά εργασίας. Τα πεδία διδασκαλίας ποικίλουν ανάλογα με τις ανάγκες του εκπαιδευτικού ιδρύματος στο οποίο θα εργάζονται οι συμμετέχοντες του προγράμματος. 

Αξιοποίησε την ευκαιρία που σου δίνεται για να επηρεάσεις μαθητές απ΄ όλο τον κόσμο, να δοκιμάσεις τον εαυτό σου σ’ ένα διαπολιτισμικό περιβάλλον και να αναπτύξεις περισσότερο τις εκπαιδευτικές σου δεξιότητες, συμβάλλοντας σ’ έναν μεγαλύτερο σκοπό και βοηθώντας τον κόσμο να πάει ένα βήμα παραπέρα.

Γίνε κομμάτι της αλλαγής και βρες το πρόγραμμα που σου ταιριάζει εδώ: https://aiesec.gr/teach 

Calliope Doumani

Calliope Doumani

- Writer in AIESEC Greece - AIESEC in UoM Thessaloniki - Balkan Slavic & Oriental Studies in UoM

Leave a Reply

Recent Posts

Erasmus Leaders 2023:

Η καριέρα σου από το 0 στο 100 Με αφορμή το Ευρωπαϊκό Έτος Ανάπτυξης Δεξιοτήτων, το Erasmus Leaders από το Erasmus Student Network Greece είναι

Read More »

Follow Us

Γίνε μέλος με 4 απλά βήματα

Άφησε τα στοιχεία σου στην φόρμα εγγραφής

Παρακολούθησε την ενημερωτική συνάντηση
με ένα μέλος της AIESEC

Πέρνα από συνέντευξη

Είσαι μέλος της AIESEC!